سهلانگاری و ضعف مدیریتی؛ تراکتورسازی چگونه محروم شد؟
در حالی امروز خبر محرومیت تراکتورسازی از پنجره نقل و انتقالات زمستانی منتشر شده که این پرونده در چند سال گذشته جریان داشته و تا همین دو ماه پیش مسئولان این باشگاه وجود حکمی در این باره را رد میکردند.
محرومیت تراکتورسازی از پنجره فصل نقل و انتقالات زمستانی دومین شوک را به فوتبال ایران وارد کرد. این اتفاق در حالی رخ داده که تاکنون هیچ یک از مسئولان تراکتورسازی توضیحی را درباره آن ارائه نکردند و از طرفی این موضوع فقط به محرومیت تراکتورسازی محدود نمیشود، چرا که سرخپوشان تبریز پیش از این نیز سه بازیکن را از تیمهای پرسپولیس و صبای قم جذب کرده بودند و همه در انتظار رای کمیته انضباطی درباره نتایج بازیهایی هستند که تراکتورسازی از این سه بازیکن با توجه به محرومیت از فصل نقل و انتقالات استفاده کردهاند.
بدون شک کوتاهی مدیران و مسئولان فعلی و گذشته تراکتورسازی بر هیچ کس پوشیده نیست و حتی تا همین چند ماه پیش تراکتورسازان همین موضوع را که باید به سرعت مطالبات بازیکن پرتغالی را پرداخت کنند کتمان میکردند.
محرومیت تراکتورسازی مربوط به ژائو ویلا، هافبک پرتغالی سابق تراکتورسازی است که در تاریخ نهم خرداد سال ۹۱ به همراه آنسلمو گونسالس به این تیم پیوستند.
با وجود مبلغ بالای قرارداد ژائو ویلا که در حدود ۶۸۰ هزار دلار بوده که در همان زمان ۱۰۷ هزار دلار از این مبلغ پرداخت میشود، کیفیت پایین ژائو ویلا در نیم فصل نخست موجب نارضایتی مدیران تراکتورسازی میشود و تراکتوریها دیگر مبلغی را به ژائو ویلا پرداخت نمیکنند و این دو بازیکن هم در تعطیلات نیم فصل بعد از بازگشتن به کشورشان دیگر به تمرینات تراکتورسازی بر نمی گردند و قراردادشان فسخ میشود.
در تاریخ ۲۹ آبان سال ۹۱ محمدحسین جعفری، مدیرعامل وقت تراکتورسازی در این باره گفت: آنسلمو و ژائو ویلا پس از این که در تعطیلات لیگ به کشورشان برگشتند دیگر به تیم نگشتند و دلیل کارشان هم این بود که پولشان را نگرفته بودند. ما هم نه دلاری داشتیم که به آنها بدهیم و نه اصلا می خواستیم پولی به آنها پرداخت کنیم. ما از کیفیت کاری آنها اصلا راضی نیستیم.
همچنین جعفری در اظهارنظری دیگر و درباره جدایی آنسلمو و ژائو ویلا گفته بود: از یکی این بازیکنان راضی بودیم، اما به خاطر مصاحبهها و موضع گیریهای او علیه باشگاه به مشکل بر خوردیم و ما هم پولش را ندادیم و او رفت، ولی بازیکن دیگری را اصلا نمی خواستیم او هم یک چیز را بهانه کرد و رفت. حالا هم در حال مذاکره هستیم که چطور مساله را مدیریت کنیم.
با غیبت ژائو ویلا در تمرینات تراکتورسازی کمیته انضباطی در تاریخ پنجم دی ۹۱ با توجه به غیبت این بازیکن در تمرینات تراکتورسازی اسماعیل حسن زاده از فسخ قرارداد این بازیکن خبر داد و گفت: این بازیکن با غیبت در تمرینات دچار تخلف شده و تراکتورسازی را با ضرر روبرو کرده است. کمیته انضباطی با توجه به مواد آییننامههای انضباطی در این باره و آییننامه نقل و انتقالات سازمان لیگ تشخیص صحت یا عدم صحت، فسخ، ابطال و دیگر موارد قراردادها را بر عهده رکن قضایی فدراسیون فوتبال قرار داده است. با توجه به غیبت بازیکن مذکور و اعلام باشگاهها به کمیته انضباطی مبنی بر غایب بودن بازیکن نامبرده به تعهداتش عمل نکرده و به همین دلیل کمیته انضباطی فسخ قرارداد را اعلام میکند.
بعد از این اتفاقات در تاریخ ششم آذر ماه سال ۹۲ عقیل اعتمادی، بازیکن سابق تراکتورسازی از شکایت خود و سه بازیکن سابق تراکتورسازی از این تیم به دلیل عدم پرداخت باقی مانده مبلغ قراردادشان به فیفا خبر داده بود. اعتمادی در آن تاریخ اعلام کرده بود که تراکتورسازی یک ماه فرصت دارد که طلب این بازیکنان را پرداخت کند.
در تاریخ ۱۵ آبان ۹۳، حکمی از سوی فیفا مبنی بر محرومیت تراکتورسازی به مبلغ ۴۸۳ هزار دلار توسط DRC صادرشده است که مورد اعتراض باشگاه تراکتورسازی واقعشده است.
اما یک بار دیگر در تاریخ ۶ مهر ۹۴، در حکم دیگری تا تاریخ ۱۸ مهر ۹۴ به باشگاه ایرانی زمان میدهد تا اسناد خود را ارائه کند که بعد از آن در تاریخ ۱۸ آبان ۹۴، طی نامهای فیفا به وصول اسناد دفاعیه و لوایح آن در تاریخ ۱۹ آبان تأکید کرده است.
پس از این اتفاقات این پرونده تا حدودی مسکوت باقی مانده بود تا این که در تاریخ دوم آذر ۹۵ خبری مبنی بر ارسال نامه فیفا به باشگاه تراکتورسازی برای پرداخت طلب ۵۷۷ هزار دلاری ژائو ویلا از سوی این باشگاه تبریزی خبر دادند. اما واکنش مسئولان این باشگاه به ارسال چنین نامهای منفی بود و این موضوع را رد کردند. مدیر رسانهای این تیم در واکنش به این موضوع گفت: هیچ نامهای از سوی فیفا درباره شکایت ژائو ویلا به باشگاه ارسال نشده و فکر میکنم انتشار این اخبار بی ارتباط به حواشی که چند روز قبل علیه باشگاه پیش آمد، نباشد. تا این لحظه تنها نامهای که فیفا به باشگاه تراکتورسازی زده، درباره فلاویو لوپز بوده است که با درایت کمیته حقوقی باشگاه مبلغ بدهی به این بازیکن از ۳۰۰ هزار دلار به ۱۰۰ هزار دلار کاهش یافت و قبل از موعد پرداخت میشود. درباره ژائو ویلا نیز هیچ نامه و حکمی نیامده است.
همچنین مسئول حقوقی تراکتورسازی نیز در اظهارنظری دیگر گفته بود: نکته حائز اهمیت این است که هنوز پرونده ژائو ویلا جهت بررسی به کمیته انضباطی فیفا ارسال نشده است. حتی اگر برفرض محال پس از ارسال این پرونده به کمیته انضباطی فیفا و صدور رأی علیه باشگاه تراکتورسازی، مجدداً قابل استیناف و طرح در شورای عالی داوری فوتبال (CAS) است.
صحبت های مسئول حقوقی تراکتورسازی نشان از اشتباهی دارد که استقلالیها مرتکب آن شدهاند چرا که محرومیت از پنجره نقل و انتقالات زمستانی ارتباطی به کمیته انضباطی فیفا ندارد و در صورت پرداخت نشدن مطالبات، فیفا ابتدا تیم مذکور را محروم میکنند - همانند استقلال - و سپس پرونده را به کمیته انضباطی ارجاع میدهد.
در این پرونده به راحتی میتوان متوجه سهل انگاری و ضعف مدیریت مسئولان تراکتورسازی شد. باید دید مدیران سرخپوشان تبریزی چطور میتوانند از زیر بار چنین پروندهای که حتی می تواند منجر به کسر امتیاز از این تیم شود بلند شوند.